vrijdag 14 oktober 2011

Hemelse champignonragout in een flensje en appelcompote na



Paddenstoelen horen echt bij de herfst en oooooo zo lekker!! Ze zijn zeer gezond en bevat veel eiwitten. Woensdag was ik bij de natuurvoedingswinkel en nam 'eekhoorntjesbrood-bouillon' mee. En dat bleek het succesvolle ingrediënt van de paddenstoelenragout die gegarandeerd vaker op het menu zal terugkeren. In dit menu heb ik de ragout gebruikt als vulling voor hartige flensjes. Het laat zich heerlijk combineren met de zoete aardappel. 
Natuurlijk kun je deze ragout ook combineren met pasta, risotto, geroosterd brood (een klassieker maar erg lekker), een pastei, etc. De ragout en de puree in dit recept is veganistisch. De flensjes niet maar veel veganisten weten zelf wel vegan-flensjes te maken, hiervoor is ook mix te koop bij de natuurvoedingswinkel. Je kunt de melk bijvoorbeeld vervangen door sojamelk en het ei door no-egg. 

Duur: 30 - 45 min. 
Ingrediënten (voor 4 pesonen):

  • 2 grote zoete aardappels;
  • 60 gram volkorenbloem;
  • 2 eieren;
  • 250 ml melk;
  • zout;
  • peper;
  • handje vol verse dragon of 2 el. gedroogde dragon;
  • nootmuskaat;
  • 2 el (met kop) eekhoorntjesbrood-bouillon;
  • 1 pakje speltroom (lekker omdat het wat dikker is en te koop bij de natuurvoedingswinkel. Heb je deze niet in de buurt? Koop dat soja-room of gewone kookroom in de supermarkt);
  • 2 doosjes paddenstoelenmelange;
  • 1 doosjes kastanjechampignons;
  • handje vol verse peterselie;
  • 3 gesnipperde sjalotjes;
  • 6 tenen geperste knoflook.
Bereidingswijze:
1.  Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukken. Kook ze ongeveer in 20 min. gaar. Prik met een vork in de aardappel om te controleren of ze echt zacht zijn. Giet ze daarna af en maak er puree van met een klein scheutje speltroom (de rest is voor de ragout), wat peper, zout, nootmuskaat. 
2.  Mix  intussen de bloem, melk, ei, zout, peper, dragon tot een pannenkoekbeslag en bak ze tot flensjes.
3.  Terwijl je de flensjes bakt kun je de ragout vast maken. 
4.  Je fruit hiervoor de sjalotjes en de knoflook. 
5.  Voeg als ze glazig zijn de 2 el. (met kop) bouillon toe en bak dit een minuutje mee.
6.  Voeg alle paddenstoelen toe en bak totdat ze lekker bruin zijn en iets geslonken (minuut of 10). Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Voeg de resterende speltroom toe (het moet wel een compacte saus blijven, voeg dus scheutje voor scheutje toe en stop als jij vindt dat de saus de gewenste dikte heeft) en laat het nog een minuutje mee sudderen. Voeg wat vers gemalen peper toe. Proef de ragout nu. Vindt je de ragout niet zout genoeg? Voeg dan nog wat bouillon toe en laat een minuutje mee sudderen. 
7.  Serveer de ragout in een flensje en serveer wat bolletjes puree erbij. Strooi de peterselie over de ragout. 

Tips:
1.  Alle gerechten zijn goed warm te houden in een gesloten pan dus als het niet precies tegelijk klaar is dan geeft het niet. 
2.  Je kunt van de flensjes ook een plunjezakje maken en vullen met een laagje puree en daar bovenop een schepje ragout. Bind de flensjes vast met een bieslookje. Ziet er erg leuk uit en het blijft een verassing wat er in zit. Ook leuk als voorgerechtje. 
3.  Makkelijker? kook kant en klare flensjes. 
4.  Dit gerecht laat zich ook goed combineren met wat gebakken wilde spinazie.
5.  Dit gerecht laat zich vooraf gemakkelijk voorbereiden. Alles is gemakkelijk op te warmen in pannen of magnetron. 


APPELCOMOTE MET SOJA-YOGHURT

Herfst kenmerkt zich ook door moesappels welke ook veel te koop zijn bij boeren of uit de moestuin komen. Dit heerlijke toetje laat zich bereiden in slechts 10 minuten.
Ingrediënten (voor 4 pesonen):
  •        4 moesappels;
  •        50 gram rietsuiker (of 4 el. honing);
  •        1 el kaneel;
  •        1 vanillestokje (of evt. Essence);
  •        1 pak soja-yoghurt.
Bereidingswijze:
1.  Snijd de appels in kleine blokjes en voeg ze met de suiker, kaneel en een klein bodempje water in een pannetje.
2.   Kook het geheel ongeveer 10 minuten op laag vuur tot de appel zacht is (controleer dit, afhankelijk van de appel en de grootte van de pit kan dit ook eerder zijn). Laat het niet aanbranden, voeg zonodig nog wat water bij. De appel wordt zag en het goedje wordt lekker stroperig.
3.   Schraap de vanille uit het stokje en voeg dit na 5 min. toe aan de appel, gooi het stokje er ook bij (of gebruik deze nog eens voor een ander dessert).
4.    Zowel warm als koud lekker geserveerd met soja-yoghurt.
Tips:
1.   Soja-yoghurt leent zich uitstekend voor dit gerecht omdat het van nature een zoete, haast vanille-achtige smaak heeft. Hier hoeft dus niets aan toegevoegd te worden!
2.  Ook lekkerr met een bolletje (soja – of kaneel-) ijs! (crunchy kaneelijs verkrijgbaar bij AH, heel lekker).

EET SMAKELIJK! KOOK JIJ MET MIJ MEE?

3 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke champignonragout. Ik heb het met pasta gegeten en de combinatie was erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk, ik heb het restje wat wij over hadden inderdaad ook voor de pasta gebruikt, samen met wat spinazie (over van de gevulde banaanrolletjes), erg lekker :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Precies volgens recept gemaakt en overheerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen