zondag 26 mei 2013

Sticky rabarber/rode ui - relish





Uitgebreid hield ik jullie via  socoal media op de hoogte van mijn experiment:  rabarber/rode ui-relish. Dit  is nou weer zo’n uitvinding om blij van te worden. Deze  hartige relish  is simpel te maken van de rabarber die rond deze tijd vollop in Nederland  wordt geteeld en uit de (moes)tuinen worden geplukt. Je hebt wel een portie geduld nodig voor het laten inkoken voor de relish. Als je het pruttelen combineert met een ander klusje ergens op de zelfde verdieping dan is het  eigenlijk geen moeite.  

Je kunt de relish gebruiken bij kaasjes op toastjes, voor een sticky  pompoentaart, bij de gegrilde groenten, door de  salade, tussen een pitabroodje met falafel, etc. Maar  bovenal staan ze fantastisch in de keuken en is het een leuk cadeautje om op voorraad te hebben.

Kortom: pluk die rabarber uit de tuin, verzamel glazen potjes  en zet een pan op het vuur en je  hebt er een heel jaar plezier van. De relish is namelijk (zo’n beetje) eeuwig te bewaren in de luchtdichte potjes!

Duur: Echt snijwerk: 10 minuten. Prutteltijd: wel een uur.
Ingrediënten:
  • 5  a 6 stengels  rabarber
  • 5  rode uien.
  • 3 cm. geraspte gemberwortel geschild
  • een kwart rode peper (pas dit  met mate  toe, ook als je van pittig  houdt. De relish hoort niet spicy te zijn).
  • 2 tenen knoflook
  • 450 gram rietsuiker
  • ½ tl.kardamonpoeder
  • ½ tl. kurkuma
  • 2 kruidnagelen
  • ½ tl.kaneel
  • 1tl.cayennepepper
  • 1tl.zeezout
  • 125 ml wittewijn-azijn


Bereidingswijze:
  1. Kook de potjes en deksels (na het schoonmaken en verwijderen van het etiket 15 minuten in een gesloten pan met een laag  water).
  2. Doe alle ingrediënten in de pan (op het azijn  na) en laat dit minimaal 4  en maximaal 24 uur staan. Roer af en toe eens  om.  Je ziet  dat de suiker vloeibaar wordt en de smaken zich vermengen.
  3. Warm het mengsel op matig vuur op. Haal de deksel van de pan als het eenmaal kookt. De relish moet namelijk flink indikken. Roer regelmatig door,dit voorkomt aanbranden  en zorgt dat de rabarber fijn wordt. Na een half uur wordt het wat dikker. Als het yoghurtdikte heeft  voeg je er beetje bij beetje de azijn bij en laat het weer indikken tot yoghurtdikte (de relish wordt  nog  wat steviger na het afkoelen, houd  daar rekening mee).
  4. Giet de  relish direct  uit  de pan heet in de gesteriliseerde potjes, sluit deze af en laat ze snel omgekeerd afkoelen (laat ze gewoon een dagje staan). Daarna kun je ze weer recht zetten.
  5. Na  openen  van het potje in de koelkast bewaren.  


2 opmerkingen:

  1. gestopt met de blog?
    groetjes anita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai,
    Helaas heb ik door prive omstandigheden weinig tijd meer. Ik hoop dat alle recepten voorlopig genoeg inspiratie geven en dat ik er op een dag weer mee door kan gaan. Op dit moment richt ik mij nog wel op het aanbieden van maaltijden voor de locals :-).

    Mariel.

    BeantwoordenVerwijderen