vrijdag 30 november 2012

Wortel-gembersoep om warm van te worden.


Tja...gek genoeg had ik nog nooit wortelsoep gemaakt. Het was er simpelweg nooit van gekomen. Nu ik vele winterwortels van de moestuin had kon ik er niet meer omheen. Ook als je geen moestuin hebt zijn winterwortels een goede keuze. Ze worden op Nederlandse bodem geteeld en zijn daarmee een duurzame én goedkope keuze. En dat laatste is ook wel zo prettig in deze tijden waarin bezuiniging voor velen centraal staat.

Deze soep doet zich voor in vele variaties. Ik koos voor de combinatie met gember, een snufje peper en sinasappel. Deze soep warmt het lichaam echt op en is dan ook heerlijk nu het ineens flink kouder wordt! Wist je trouwens dat gember, net als wortel, ontzettend gezond is en vele kwaaltjes zoals misselijkheid tegen gaat? Kijk maar eens op www.gembergezond.nl.

Ik serveerde de soep met wortelchips. Ook al zo'n goede uitvinding waarmee je ook de kinderen enthousiast krijgt voor deze maaltijd. Snijd de wortel in dunne plakjes en frituur deze op de hoogste stand totdat ze bruin zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Bestooi de chips met wat zeezout. De chips blijft enkele uren knapperig dus kan vooraf worden gemaakt.

Duur: 15 minuten

Ingredienten:
  • 500 gram (winter) wortel in stukken gesneden;
  • een snufje gedroogde pepertjes (of verse peper of cayennepepper)
  • 50 gram gember geschild en in stukken gesneden;
  • 2 tenen knoflook in stukken gesneden;
  • 1 ui in stukken gesneden;
  • 1 theelepel 5 spices (of 5 kruidenpoeder, verkrijgbaar bij AH);
  • een scheut bakolie;
  • 2 bouillonblokjes;
  • peper en zout;
  • sap van 2 sinasappels.
  • serveer eventueel met koriander en zure room.

Bereidingswijze:
  1. fruit de ui, knoflook en gember en 5 spices even aan totdat het glazig is en blus deze af met het sinasappelsap;
  2. voeg nu ongeveer 1,5 liter water toe samen met de bouillonblokjes en de wortel en laat dit geheel met de deksel op de pan koken. Als na ongeveer 15 minuutjes de wortel zacht is (hangt af van de grootte van de stukken) mag het vuur uit.
  3. pureer de soep met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg nu eventueel water toe tot de gewenste dikte en breng de soep op smaak met peper en zout.
  4. serveer de soep indien wenselijk met koriander en zure room.
Tips:
  • De sinasappelssap in deze soep maakt het geheel af maar komt niet uitgesproken naar voren. Wil je dit wat meer naar voren laten komen? Voeg dan ook de schil van een sinasappel toe bij het fruiten van de ui.
  • Deze soep kent een gembersmaak maar is het jou niet genoeg? Gooi dan 10 gram verse gember bij de soep vlak voordat je deze gaat pureren. Houdt er rekening mee dat de soep hierdoor ook wat pittiger wordt.
  • Bespaar jezelf tijd en snijd grove stukken, ze worden toch gepureerd!
KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!

1 opmerking:

  1. Klinkt héérlijk! Wil ik zeker binnenkort uitproberen:)

    BeantwoordenVerwijderen