zondag 25 maart 2012

Zuid Amerikaans 3-gangen menu: Maissoep, Nacho's en Kokospudding toe!


MAISSOEP


Ik weet dat dit recept gecentreerd is...ondanks 15 minuten allerlei trucks uitgehaald te hebben blijkt het zo te blijven...dus acceptatie leek mij gemakkelijker :-). Deze soep staat regelmatig bij ons op het menu. De soep is namelijk echt in 10 minuutjes klaar en valt tot nu toe bij iedereen in de smaak. De romige iets wat popcorn achtige smaak wordt bij ons in ieder geval erg gewaardeerd. 

Duur: 10 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 2 blikken maïskorrels (a 300 gram);
  • bosje bosui in ringen gesneden;
  • 1 rode peper in ringen gesneden;
  • 1 ui grof gesneden;
  • 4 tenen knoflook grof gehakt;
  • 1 groene paprika in repen gesneden;
  • 1 blokje groentebouillon;
  • 1 bekertje zure room (125 ml);
  • scheutje olie.
Bereidingswijze:
<!--[if !supportLists]-->1.  Laat de mais uitlekken in de vergiet;
<!--[if !supportLists]-->2.  Fruit de ui en knoflook aan en voeg daarna een liter water toevoegen samen met de bouillon;
<!--[if !supportLists]-->3.  Terwijl de soep aan kook raakt bak je de paprika en peper in een pannetje aan;
<!--[if !supportLists]-->4.  Voeg 80% van de mais aan de kokende soep toe. Zet het vuur uit en maak de soep fijn met de staafmixer. 
<!--[if !supportLists]-->5.  Voeg vervolgens de rest van de mais toe. 
<!--[if !supportLists]-->6.  Serveer in kommen en garneer met de paprika, de peper, een lepel zure room en wat bosui. 
Tips:
  • Doe eens gek en garneer met popcorn of een nacho.
  • Natuurlijk kun je de peper weg laten als je niet van pittig eten houdt. 




    NACHO'S




    Nacho's, dit is het gerecht dat mijn man maakte toen ik hem leerde kennen. En het heeft gewerkt! Wel was ik er lichtelijk verslaafd aan geraakt wat tot gevolg had dat hij de eerste maanden ongeveer ieder weekend nacho's maakte. Nog maken we het zeker een keer per maand en vaak als we vrienden te eten krijgen. Ook mensen die liever niet vegetarisch eten vinden dit gerecht vaak erg lekker. Toen ik dit keer onze vrienden Ernest en Saval te eten vroeg, vroegen zij speciaal om dit gerecht. Ze herinnerden zich nog het eens bij ons gegeten te hebben en vonden het zo lekker...nou: hier is het recept! (en het fijne is: zo klaar).

    Duur: 15 - 20 minuten (+10 min oventijd)
    Ingrediënten (voor 4 personen):
    • 1 pot bruine bonen;
    • 5 tomaten;
    • 1 eetlepel tomatenpuree;
    • 1 rode paprika;
    • 1 zakje Mexicaanse kruiden mix;
    • 1 ui;
    • 4 tenen knoflook;
    • 2 zakken nacho's;
    • 1 zakje oude geraspte kaas;
    • 1 avocado;
    • 1 pakje zure room of crème fraiche;
    • 1 ijsbergsla;
    • 1 potje groene ingemaakte pepers.
    Bereidingswijze:
    1. Verwarm de oven vast voor op 200 graden.
    2. Fruit de ui en de knoflook (bewaar er 1 voor de guacamole) aan en voeg na 2 minuten de tomatenpuree, twee gesneden tomaten en de gesneden paprika toe en bak het geheel even aan.
    3. Voeg de pot bruine bonen met het vocht toe, doe de deksel op de pan en laat het geheel een kwartiertje pruttelen.
    4. Leg inmiddels de nacho's op een bakplaat en snijd vast de ijsbergsla in kleine stukjes.
    5. Voeg de Mexicaanse kruidenmix toe aan het bonenmengsel en laat het een beetje indikken. Het moet een saus zijn maar niet te waterig anders worden je nacho's helemaal papperig.
    6. Verdeel de saus over de nacho's en en verdeel hier over de geraspte kaas en doe de bakplaat in de oven, zet deze op de grill stand, het is de bedoeling dat de chips en kaas lekker knapperig wordt (houd het goed in de gaten, de grillstand zorgt ook snel voor verbranding).
    7. Maak intussen:
      - een salade van enkel ijsbergsla, tomaat en indien wenselijk groene ingemaakte pepers
      - een bakje met de zure room;
      - een bakje met guacamole (prak de avocado met een lepel zure room, wat peper,   
        wat zout en een geperste knoflook).
      - en vergeet de oven niet!
    8. Serveer alle gerechten samen.
    Tips:
    • groene pepers zijn erg heet, je kunt deze desgewenst weg laten;
    • eet je met 2 personen? je kunt de borden ook opmaken en in de oven doen. Verdeel dan de sla over nacho's en dien het zo op.
    • een zakje Mexicaanse kruidenmix is ook wel te koop in de natuurvoedingswinkel, hier zitten er geen E-stoffen in. In de supermarkt is dit wel het geval. Je kunt het geheel ook zelf kruiden naar smaak. Denk bijvoorbeeld eens aan een bouillonblokje, paprika kruiden, een beetje nootmuskaat, snufje komijn, chilipoeder, knoflookpoeder, uienpoeder. Je kunt de saus wat indikken door een theelepel maïzena te mengen met een eetlepel kokend water en dit papje toe te voegen aan de bonen. Indien nodig nog eens.

                                       ZUID AMERIKAANSE KOKOSPUDDING

    Ooooo dit is er 1 die je echt eens moet proberen. Alleen van de foto al loopt het water mij in de mond. Het is een gerecht dus ergens zit tussen een cake en een pudding. Dus ook prima te serveren op een verjaardag. Voor die gene die thuis zijn in de Surinaamse keuken, het heeft wat weg van bojo, maar dan net even anders. In ieder geval gaan wij dit vaker maken!



    Duur: 15 - 20 minuten (+1 uur oventijd + half uur wachttijd)
    Ingredienten (voor zeker 10 personen):
    • 18 biologische eierdooiers;
    • 40 gram boter;
    • 400 gram suiker;
    • scheutje vanille essence of een vanillestokje;
    • 100 ml. melk;
    • 150 gram gedroogde kokos.
    Bereidingswijze:
    1. roer de melk en de kokos door elkaar en laat de melk goed in de kokos trekken. Voeg de vanille nu al toe. Laat het geheel even staan en splits ondertussen de eieren.
    2. Voeg de boter en de suiker toe en meng het geheel. Voeg nu 1 voor 1 de eierdooiers toe en roer het steeds om.
    3. Zet het geheel een half uur in de koelkast zodat het afkoelt.
    4. Doe het geheel in een beboterde bakvorm (en verwijder eventueel het vanillestokje).
    5. Zet de bakvorm in een braadslede dat tot de helft is gevuld met water.
    6. Zet het geheel een uur in de oven op 220 graden.
    7. Keer de pudding middels een bord op de bakvorm en deze om te keren. Laat het geheel rustig afkoelen. Lauw of koud het lekkerst.
    8. Serveer de pudding eventueel met (kant en klare) caramelsaus of caramelstroom.
    Tips:
    • Gebruik een ondiepe bakvorm van slechts een paar centimeter hoog, dit zorgt ervoor dat e.a. goed gaar wordt. Dus echt geen cake-blik.
    • Plits de eieren 1 voor 1. Mocht er dan 1 mislukken dan is niet direct alles verpest.
    • Als het goed is houdt je 18 eiwitten over. Het is zonde om hier niets mee te doen. Je kunt er bijvoorbeeld schuimkoekjes / meringue's of pavlova's van maken. Kijk eens op de volgende sites!  http://www.ah.nl/appie/recepten/recept?id=767146 of http://translate.joyofbaking.com/nl/PavlovaChocolate.html
    • Houdt ook de eiwitten steeds apart. Mocht er 1 mislukken dan komt er geen eigeel in het mengsel (een druppel eigeel kan er voor zorgen dat de eiwit niet stijf klopt). 
    • Een ei toch niet goed gesplitst? Ook niet weggooien. Bak lekker een ei voor op t brood of voor bij een nasimaaltijd!  

    2 opmerkingen:

    1. heerlijk, die nacho's. Ik maakte het gisteravond voor mijn ouders en ze vonden het heerlijk!! Ik heb gewoon tacokruiden genomen, dat leek mij ook wel mexicaans. Ook nam ik twee soorten nacho chips, dat gaf het wat extra's. (en zo had ik onder het koken twee soorten te proeven..;)

      Dit recept is heel makkelijk te maken en ideaal om een beetje indruk mee te maken. Een topper!

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Bedankt voor de tips ter variatie. De Nacho's zijn ook hier echt nog steeds een topper!

      BeantwoordenVerwijderen