maandag 12 maart 2012

Vietnamese loempia's met oosterse koolsalade






Veel mensen zijn gek op loempia's en dit vormt dan ook een laagdrempelige maaltijd voor de beginnende vegetariër. Ondanks de groenten in de loempia blijft het natuurlijk een vette hap. Deze heerlijke oosterse en frisse salade is daarbij een heerlijke tegenhanger en is een plaatje op zich! De salade komt uit het boek: donderdag veggiedag, overigens een aanrader!

Duur: 1 uur
Ingrediënten voor ongeveer 40 loempia's:
  • 1 pak loempiavellen/rijstevellen a 40 stuks (te koop in de betere supermarkt en toko);
  • 1 winterwortel in reepjes geraspt;
  • 1/2 witte kool fijn gesneden (evt. met keukenmachine);
  • 1 prei fijn gesneden;
  • 400 gram taugeh;
  • 2 eetlepels soja-saus;
  • 2 eetlepels vegetarische oestersaus op basis van paddenstoelen (betere supermarkt en toko);
  • 1 pak glasnoedels (betere supermarkt en toko);
  • peper;
  • zout;
  • hand vol gesneden verse selderij;
  • 1 eetlepel 5-spices poeder;
  • bloem.
Ingrediënten voor salade:
  • 1 Chinese kool;
  • 1 mango;
  • 1/2 peper;
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad;
  • 4 eetlepels gembersiroop;
  • 2 eetlepels sesamolie;
  • 1 eetlepel karwijzaad;
  • sap van een 1/2 citroen;
  • hand vol verse koriander;
  • peper en zout.


Bereidingswijze loempia's:
  1. Laat de noedels een minuut weken in gekookt water en laat ze daarna goed uitlekken in een vergiet.
  2. Meng alle (rauwe) ingrediënten inclusief de noedels door elkaar (zorg ervoor dat de groenten lekker fijn gesneden zijn) en breng het op smaak met peper en zout.
  3. Maak een papje van een gelijke hoeveelheid bloem en water en plak de loempia's hier mee vast bij het rollen.
  4. Bak de loempia's in de frituurpan of een laag olie op ongeveer 200 graden enkele minuten. De groenten worden op deze manier ook gaar maar behouden een lekkere bite.

Bereidingswijze salade:
  1. Snijd de kool in dunne repen en meng die met de sesamzaad, karwijzaad, de heft van de sesamolie, de helft van de gembersiroop en wat peper en zout.
  2. Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in dunne slierten. Ontpit en snipper het pepertje.
  3. Meng de mango, peper, de gembersiroop, de sesamolie, het citroensap en de peper en de zout en leg dit op het bedje van de salade.
  4. Verdeel de verse koriander over de salade.
Tips:
  • ook lekker bij de salade: cashewnoten en komkommer.
  • loempia's kun je op verschillende manieren rollen. Via google en youtube vindt je verschillende manieren uitgelegd.
  • bak de eerste loempia even op voordat je verder rolt. Je kunt zo proeven of de smaken goed zijn of dat je nog meer zout of andere kruiden zou wensen.
  • serveer de loempia's met pindasaus en/of loempiasaus. 
  • laat de loempia's uitlekken op wat keukenpapier, dat neemt wat van het vet op.  


                      EET SMAKELIJK! KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten