zondag 11 maart 2012

Indiase curry masala met naanbrood en tibetaanse boterthee na


 



Mijn vriendin Sharon zaal organiseert sinds kort spirituele avonden waarbij elkaar ontmoeten centraal staat. Daarbij biedt zij ook een vegetarische maaltijd aan tegen kostprijs. Ik heb mij opgeworpen als gastvrouw omdat ik dit soort kleinschalige initiatieven enorm toejuich! De avond was zeer geslaagd. Het is fijn om met een groep bij elkaar te komen en zonder elkaar te kennen aan een half woord genoeg te hebben omdat je de zelfde interesses deelt. Ontmoeten dat hebben we gedaan...maar zeker ook héérlijk gegeten.
Schrik niet voor de benodigde kruiden maar haal ze gewoon in huis. Je doet jaren met kruiden en eenmaal in huis hoef je er ook niet meer van te schrikken. In de vegetarische keuken komen ze erg van pas en het wordt laagdrempelig om nog eens een curry uit te proberen. Dit is een simpele maar erg lekkere curry. Bij de tips staan sausjes om erbij te serveren. Zo krijg je een feestelijk geheel, ook leuk dus als je eters krijgt!


Duur:  1 uur
Ingrediënten (voor 4/5   personen):
  • olie om in te bakken;
  • 2 grote tenen uitgeperste knoflook;
  • 1 flinke stomp verse gember (5-10cm) in stukjes gesneden of geraspt;
  • snufje cayennepeper;
  • snufje zout;
  • peper;
  • 240 gram voorgekookte kikkererwten (dus uit blik of droge bonen zelf voorgekookt);
  • 1/3 bloemkool in kleine bloemkoolroosjes;
  • 1/2 grote winterpeen in partjes;
  • 100 gram rode linzen;
  • 1/2 paprika in stukken;
  • 2 aardappels in partjes;
  • 1 grote ui gesneden;
  • 1 blikje tomatenpuree;
  • 1 vegetarisch bouillonblokje verkruimeld;
  • 1  tlp gemalen komijnzaad;
  • 2 tlp gemalen koriander;
  • 1 tlp kurkuma;
  • 1 tlp paprikapoeder;
  • 1 tlp kerriepoeder;
  • 2 eetl citroensap;
  • 1 eetl ketjap zoet;
  • 1 eetl gembersiroop;
  • 1 tlp sambal oelek;
  • 1 eetlp garam masala (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel of toko);
  • padanrijst;
  • naanbroodjes;
  • 1 pakje sojaroom;
  • verse koriander.

Bereidingswijze:
  1. In een hapjespan of grote braadpan een scheut olie en laat de olie heet worden. Fruit hierin de knoflook, gember, en de uien. Braadt ze even aan en voeg ondertussen  ook de kruiden toe: NIET DE GARAM MASALA!! 
  2. Voeg nu alle groenten toe (aardappelstukjes, bloemkoolroosjes, wortel, paprika, etc. en de kikkererwten, voeg ook ongeveer 600 ml kokend water en het bouillonblokje toe. Roer alles goed door elkaar.
  3. Voeg als het weer aan de kook is ook de rode linzen toe. 
  4. Kook dit geheel maximaal 30 minuten zacht pruttend. Roer het telkens weer even om en zorg dat het net aan de kook blijft en voeg tijdens die 30 minuten koken na 20 minuten het blikje tomatenpuree, een scheutje ketjap zoet, gembersaus, citroensap, peper, en zout op smaak toe. Roer alles weer goed door. Als het prutje te dik wordt, voeg dan weer voldoende kokend water toe: Maak het net te waterig!! 
  5. Voeg vlak voor het opdienen de room en daarna een eetlepel Garam Masala toe. Roer het geheel weer goed door elkaar maar breng het NIET MEER AAN DE KOOK. 
  6. Opdienen met Pandanrijst en serveer met verse koriander en naanbroodjes.

Tips:
  • Serveer bij de rijst, curry en naanbroodjes Achar ofwel "Verse tomaten chutney". Dit maak je van 4 of 5 tomaten, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 stuk verse gember, 1 tlp gembersaus, scheutje soja saus, klein scheutje ketjap, 1/4 bekertje olijfolie, 1/2 tlp zout en 1/2 tlp cayennepeper.
    Snijd de ui, gember en knoflook fijn. Verhit dit allemaal even in een pannetje, kijk uit dat je de knoflook niet verbrand!
     Pak een blender / staafmixer en doe daar het ui, gember, knoflook mengsel in samen met de tomaten, zout, cayennepeper. Doe de olijfolie erbij en mix dit tot een dikke substantie. Je kunt de saus zowel warm als koud serveren.
  • Serveer eventueel ook met verse muntsaus1 beker yoghurt, 1/2 tlp chilipasta of poeder, 1 hand vol klein gesneden muntblaadjes.
    Maal of snijd de muntblaadjes fijn. Indien je een vijzel hebt is door een pasta van de muntblaadjes te maken de smaak nog intenser. Doe de yoghurt, chili en muntpasta / blaadjes in een schaaltje en roer dit goed om. Je kunt het garneren met een muntblaadje.
  • Ook lekker met dit brood.

TIBETAANSE THEE MET GEMBER-LIMOEN CAKE



Duur: 1 1/2 uur (inclusief oventijd)
Ingrediënten(cake):

  • 200 g ongezouten roomboter., op kamertemperatuur;
  • 175 g biologische rietsuiker;
  • 4 limoenen;
  • 3 grote eieren; 
  • 200 g bloem;
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 flinke tl gemberpoeder;
  • 50 g gemalen kokos;
  • 3 bolletjes stemgember;
  • 2 el melk;
  • 3 el kristalsuiker;
  • 3 el gembersiroop.

Ingrediënten(poecha, tibetaanse boterthee):
  • 2 zakjes of losse zwarte thee; 
  • 1 beker water (voor de thee);
  • 1/2 kopje melk (vol of geiten); 
  • 2-4 lepels boter;
  • 3/4 tlp zout. 
Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een cakeblik in en beleg aan de brede kant met bakpapier en laat overhangen;
  2. Mix in een kom de suiker en de boter tot ze bleek en luchtig is. Voeg de rasp van 3 limoenen toe en voeg één voor één de eieren toe. Goed mixen tussendoor;
  3. Zeef de bloem met de bakpoeder, een mespunt zout en de gemberpoeder. Meng dit met een grote metalen lepel door het botermengsel. Voeg de kokos, de kleingesneden stemgember (ik heb 4 bolletjes gebruikt). Voeg de melk en het sap van 2 limoenen toe en meng alles goed. Doe het deeg in de cakevorm;
  4. Bak de cake 45 minuten of totdat een satéprikker  er droog en schoon uitkomt. Laat de cake 10 - 15 minuten afkoelen;
  5. Neem een satéprikker en prik gaatjes in de hele cake. Meng het limoensap van 2 limoenen met de kristalsuiker en de siroop en giet dit in de gaatjes over de cake. Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen.
  6. Maak intussen de thee door simpelweg alle ingrediënten bij elkaar te voegen.

                   EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

5 opmerkingen:

  1. Mmmm de curry klinkt heerlijk (vooral met de muntsaus).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. erg interessant http://www.kook-en.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Muriel,
    Wat een super recept zeg! Dank je wel voor posten. Voor het eerst een curry zonder kantenklare currypasta gemaakt. Die 80 ;) kruidencombi is goddelijk en heb ik nu ook zelf in huis voor volgende gerechten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Muriel,

    Kun je vertellen hoeveel room (en welke)je op het laatste toevoegd. Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi!
    Je hebt gelijk, ik zie dat ik dit niet juist heb weergegeven en zal het direct even aanpassen. Sorry, soms sluipt er wel eens een foutje in. Ik gebruik een pakje sojaroom maar je kunt natuurlijk ook andere kookroom gebruiken. Ik voeg het pakje al roerend toe. Ik zou de room toevoegen tot voor jou de gewenste dikte is bereikt. Onverhoopt toch te veel gebruikt naar jouw smaak? Laat het even doorkoken, dan dikt het weer in. Succes! Foto's van het gemaakte gerecht zijn altijd welkom, deze plaats ik dan graag op facebook! Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen