Dit is mijn eerste experiment. Conclusie? Ik vraag mijn tafelgenoten altijd om een score: niet lekker / neutraal / lekker. Niet lekker kan daarbij in zeer extreme gevallen uitwijken tot, bah! Lekker kan in sommige gevallen uitwijken tot 'dit mag je niet missen'. Neutraal is goed te eten zonder daar veel moeite voor te hoeven doen maar ook niet dat je denkt: dit maak ik nog een keer. Ik beoordeelde de burger op neutraal en kan beter en heb even overwogen het recept niet te bloggen maar eens op zoek te gaan naar een ander recept. Mijn man daarentegen vond de burger tot wel lekker. Mijn kinderen aten de burgers graag. Dus...toch op het blog en oordeel zelf want smaken verschillen! Grappig is dat de burgers echt een 'gehakt-look' hebben. Zelf ben ik daar niet zo gevoelig voor maar kinderen vaak wel. Daarnaast is de burger erg mega-gezond!! De bonen, noten en granen in dit recept leveren precies de juiste hoeveelheid 'aminozuren' voor een volwaardige eiwitreike maaltijd. noten voegen daar nog gezonden plantaardige olie aan toe. Met elkaar zorgen ze voor een uitgebalanceerde vleesvervanger.
Oke, dat over de burger, dan de salade. Wij kwamen thuis van een weekendje weg en er lag iets voor mijn deur. Rond en donker. ik dacht: een bal. Toen zag ik dat het geval oneffen was...geen bal...papiermache? O nee toch geen zelfgemaakte bom? Even schoot het door mijn hoofd, vraag me niet waar ik het vandaan haal. Na nadere inspectie zonder het geval aan te raken bleek het een rode kool te zijn. Nog later bleek mijn buurvrouw deze over te hebben en mij er een plezier mee te hebben gedaan. Ik wilde eens wat anders dan anders met rode kool maken, en dus: salade. En de vond ik zeker in de categorie lekker vallen. Heerlijk zelfs! En dat maakt het een ware aanrader. Doordat de rode kool rauw gegeten wordt worden alle vitamines behouden. De salade is echt in maximaal 10 min. klaar. Zo heb je altijd een gemakkelijk en bijzonder bijgerecht met prachtige kleuren!
Tot slot heb ik fietjes van knoolraap gemaakt. Niet moeilijk maar wij vonden dit gerechtje niet voor herhaling vatbaar. Misschien is het ook wel omdat de frietjes er uitzien als echte frietjes maar ze naar kool smaken en onze hersenen deze combinatie niet kunnen verwerken. Wel leuk is dat het hele bord de look geeft van een bordje vette hap maar het in feite zeer gezond is! Helaas trapte ook onze kinderen niet in de fiet-truck!
Duur: 45 min. (uur wachttijd niet meegerekend).
Ingrediënten voor de salade:
- een halve rode kool;
- sinasappel-peper dressing van AH exellent;
- 1 appel;
- handje walnoten;
- evt. rozijnen, dadels en ander gedroogd fruit naar smaak (ik hou hier zelf nooit zo van dus ik heb het niet toegevoegd)
Ingrediënten voor de burger:
- 250 gram uitgelekte bruine bonen;
- 100 gram gemengde noten;
- 1,5 sneetje volkorenbrood;
- paar takjes peterselie;
- 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder;
- 2 tenen knoflook;
- 1 ui;
- bloem;
- 1 ei of no egg;
- olie;
- eventueel voor een hamburgerbroodje: broodje, ketchup, mayonaise, mosterd, knoflooksaus, kaas, tomaat, komkommer, sla, etc.
Ingrediënten voor de koolraapfriet:
- zakje voorgesneden koolraap (in het koelvak, is al in frietvorm);
- handje provinciaalse kruiden;
- olie
Voor alle gerechten zijn peper en zout nodig.
Bereidingswijze:
- Spoel de bonen om, laat ze goed uitlekken en dep ze droog tussen een schone theedoek.
- Doe in een keukenmachine de noten en maal ze fijn. Voeg vervolgens in 1 keer toe: de bonen, brood, ui, knoflook, ei, kruiden toe.
- Je hebt nu een stevige massa die je kunt vormen tot burgers. Het lijkt in eerste instantie misschien te plakkerig maar het gaat wel. Maak de burgers niet te dik.
- Laat de burgers hierna een uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de koolraap 5 minuten, laat ze uitlekken en dep ze goed droog met een theedoek.
- Meng de koolraap met de prov. kruiden, zout en een flinke scheut olie.
- Snijd de rode kool door midden en schaaf met een kaasschaaf dunne plakjes van de kool (of rasp e.a.).
- Voeg aan de salade een half flesje dressing toe, wat peper en zout en een geraspte appel.
- Leg de koolraap op een bakplaat en schuif ze in de oven tot ze lekker bruin worden (dit duurt wel 30 tot 45 minuten.
- Maak intussen de eventuele hamburgerbroodjes klaar.
- Haal de burgers door de bloem. Hierbij kun je ze nog wat bijvormen mocht je ze niet rond / plat genoeg vinden.
- Bak de hamburgers in voldoende olie bruin.
Haal de frietjes uit de oven en serveer met de hamburger en salade. Uiteraard hoef je niet alle 3 de gerechten te maken. Zonder friet of zonder salade is dit gerecht ook volwaardig!
Tips:
- Ook peer is lekker bij de salade;
- Deze 'frietjes' kun je ook met heel veel andere groenten maken, surf maar eens op google!
- Je kunt ook studentenhaver gebruiken i.p.v. gemengde noten. Dat geeft de burger een iets zoetere twist.
- natuurlijk kun je de burger ook zonder broodje bij groenten en aardappels serveren.