woensdag 13 maart 2013

Mezze, om lekker lang te tafelen!




De gourmet is in opmars met Pasen. En hoewel je prima vegetarisch kunt gourmetten is er een veel origineler, gezonder, leuker, lekkerder alternateif; de mezze: wij zijn er gek op!! Lekker gezond en vegetarisch proeven, dippen, knabbelen, dopen en vooral lang tafelen en daarna flink naar knoflook stinken :-).

Een typische maaltijd uit het midden oosten begint met mezzes. Kleine hapjes die bij elkaar een fantastisch buffet vormen. Je kunt het ook simpel houden, wat olijven, broodjes en hummus.
Alles wat klein, smakelijk en smaken uit het midden oosten heeft komt in aanmerking voor de mezze. Een mezze is een fantastisch alternatief voor de gourmet die wij in Nederland vaak op tafel zetten als we lang willen tafelen met vrienden of famillie. Een groot voordeel ten opzichte van de gourmet is dat de mezze overwegent gezonde en vaak vegetarische gerechten kent. Bij een groter gezelschap kun je afspreken dat iedereen 2 gerechtjes maakt. Gemakkelijk omdat veel gerechtjes zoals bijvoorbeeld hummus of auberginedip gewoon koud gegeten kan worden. De volgende mezzegerechten vind je op mijn blog:
Verder is Falafel natuurlijk een heerlijk passend gerecht. En een gemakkelijke tip: De Aldi verkoop tin het versvak best errug lekkere couscous (vega), beetje verse koriander erop en het is gemakkelijk scoren :-). Maak de gerechten extra feestelijk met verse koriander, munt, schijfjes citroen, olijven en walnoten.

KOOK JE MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!


maandag 11 maart 2013

Turkse pittige tappenade: acili ezme


Acili ezme....zegt het jou wat? Ik was op zoek naar een lekkere dip voor bij het plat brood, de turkse linzensoep en de hummus. Via turksekok.nl vond ik dit recept. Het is een pikante paprikatappenade met tomaat, peterselie, groene peper en uien. Het is wel een pittig gerecht maar daar houden wij wel van en vonden het erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar! De Tursu (welke ik tot voorkort ook niet kende) geeft dit gerecht een echte Turkse smaak.

Bereidingstijd: 30 min
Ingredienten:
  • 1 tomaat;
  • 1 groene peper;
  • 1 grote of 3 a 4 kleine ingemaakte groene pepertjes (tursu), te koop bij de supermarkt of de Turkse/Marokkaanse winkel;
  • 1 ui;
  • een half bosje peterselie;
  • 4 tenen knoflook;
  • olijfolie;
  • 1 flinke theelepel paprikapuree;
  • een halve citroen;
  • 2 theelepels paprikavlokken (of een theelepel paprikapoeder);
  • peper;
  • zout.
Bereidingswijze:
  1. Snijd de tomaat, groene peper, ingemaakte peper, ui, peterselie in hele kleine stukjes (hiervoor kun je ook de keukenmachine gebruiken), en doe ze in een schaal;
  2. Pers de knoflook en pers de citroen en meng het door het groentenmengsel;
  3. Neem een apart kommetje en en meng hierin een scheutje olijfolie en paprikapuree totdat het zich goed heeft vermengd. Roer ook dit door de ingredienten.
  4. Voeg nu peper, zout, paprikavlokken toe en proef het.
  5. Maak (alleen als je e.a. met de hand hebt gesneden) twee-derde deel met de steefmixer of keuken machine fijn.
Tips:
  • Serveer eventueel met wat granaatappelsiroop, citroenschijfjes, olijven, peterselie, walnoten of olijfolie.
KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!