zaterdag 10 september 2011

Paprika Pompoensoep

Jullie hadden nog een recept van pompoensoep tegoed. Deze soep maak ik erg vaak omdat hij gemakkelijk is en vaak bij iedereen in de smaak valt. Eigenlijk smaakt hij altijd iets anders omdat de ene pompoen groter is als de andere, maar dat geeft niet, deze soep kan echt niet mislukken!

Duur: 20 minuten







Ingredienten:
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 kleine pompoen
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • 1 pot gegrilde paprika's (320 ml)
  • 1 zakje gemalen oude kaas (175 g)
Bereiding
  1. Ui en knoflook pellen en snipperen. 
  2. Pompoen schillen en in kleine stukjes snijden. 
  3. 1 eetlepel sambal toevoegen. 
  4. In soeppan olie of margarine verhitten en ui en pompoen 5 min. zacht bakken. 
  5. Bouillontabletten en 750 ml kokend water toevoegen. Soep aan de kook brengen en 10 tot 15 min. laten koken. 
  6. Gegrilde paprika's afgieten en toevoegen. Met staafmixer soep pureren. 
  7. Soep goed verwarmen en met zout en peper op smaak brengen. 
  8. Serveer met oude geraspte kaas. 
Tips
  • Je kunt de soep garneren met: een lepel kwark of wat kookroom / geraspte oude kaas/ een paar fijn gesneden stukjes gegrilde paprika (die je achter houdt) / een kaaskoekje / gefrituurde uitjes / lente-ui / etc.
  • Als je van pittig houdt dan kan je meer sambal toevoegen of bij stap 3 een klein stukje Spaanse peper of madame Jeanette (Surinaamse peper). Dit geeft het gerecht een specifieke en pittige twist wat ik zelf wel erg lekker vindt.
  • Als de soep te dik is, voeg dan eenvoudigweg wat water toe. 
  • Je kunt de soep romiger maken door er kookroom doorheen te roeren bij de laatste stap.
  • Serveer de soep met kaas/ui brood of een stokbroodje met kruidenboter.  De soep is machtig en kan zo dus prima dienen als volledige avondmaaltijd!
Morgen maak ik mijn eigen variant op Gallo Pinto, een heerlijk recept uit Costa Rica met gezonde bonen!

Kook je met mij mee? Eet smakelijk!






donderdag 8 september 2011

4 kleuren lasagne met salie


Yesssss de 4 kleuren lasagne vol groenen smaakte fantastisch en viel zelfs bij de kinderen in de smaak! Dit is typisch een recept waarbij zelfs een vleeseter het vlees niet mist....denk ik. Ik was wel een beetje sceptisch omdat het een verzinsel was maar het smaakte heerlijk en zag er leuk uit! Ik gebruikte verse Basilicum en Salie uit de tuin van mijn vriendin en volger Sharon. De salie geeft een specifieke smaak bij het gerecht en werkt overigens ontstekingsremmend dus goed voor de keelpijn die nu heerst. Verder helpt salie bij de vertering van vette recepten...dat komt in dit recept van pas! Gebruik hiervan niet te veel omdat het anders overheersend wordt. Een blaadje of 10 fijngesneden is voldoende.

Omdat het eerste recept van dit blog super geslaagd is vraag ik voor de eerste echte keer: 'Kook je vegetarisch met mij mee?' Plaats ook jouw reactie!
  
Duur: 1 uur (+30 min oven)..maar je kunt meerdere porties in een keer maken :-)
Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen)                               
  • 1 pak lasagnevellen die niet voorgekookt hoeven te worden;
  • rode Pesto;
  • groene Pesto;
  • verse kruiden die voor handen zijn. Bijvoorbeeld Salie, Oregano, Basilicum.;
  • een kleine courgette (courgettes zijn volop aanwezig in de moestuin);
  • 150 gram pompoen;
  • een half bakje champignons;
  • een pot gegrilde paprika;
  • 3 a 4 tomaten;
  • een pot zongedroogde tomaten;
  • 3 tenen knoflook;
  • 50 gr. boter;
  • 50 gr. bloem;
  • 1 groentebouillon-blokje;
  • 125 ml. slagroom;
  • 100 gram Italiaanse kaas;
  • evt. 1 bol mozzarella;
  • geraspte oude kaas (omdat dit zo'n lekker hard korstje geeft).
Bereidingswijze:
  1. Snijd de pompoen in blokjes en verwijder de zaden (je kunt deze drogen in de oven en daarna als snack eten, heel gezond!). Van pompoenen met een donker-oranje schil kun je ook de schil eten. Deze wordt net zo zacht dus kook deze gewoon mee. Twijfel je? Kook de schil dan toch mee. Blijft deze hard? Dan kun je het vruchtvlees er altijd na het koken nog gemakkelijker afhalen dan vooraf. 
  2. Stoom de pompoen kort tot het zacht is (5 a 10 min), controleer met een vork of het vruchtvlees zacht is. 
  3. Snijd de ui in kleine stukjes en fruit hiervan de helft met een geperste teen knoflook in een scheutje olie van de zongedroogde tomaten. Als de ui glazig is voeg je de pompoen toe. Prak het grof door elkaar en draai het voer uit. Voeg evt. nog wat peper en zout toe.
  4. Bak in een andere pan de andere helft van de ui met weer een geperste teen knoflook in een scheutje olie van de zongedroogde tomaten. Voeg de gesneden champignons na een minuutje toe en blijf deze al roerend bakken totdat ze zacht en bruin zijn.
  5. Gebruik de kaasschaaf om de courgette overdwars in lange dunne linten te snijden. Voeg aan de laatste pan een scheutje olie van de zongedroogde tomaten toe, met een teen geperste knoflook en een flinke lepel groene pesto. Roerbak hierin de courgettes 5 minuten op hoog vuur. 
  6. Snijd de helft van het potje gegrilde paprika en 4 zongedroogde tomaten klein. Laat het vocht er zo veel als mogelijk uitlopen. Voeg een flinke lepel rode pesto toe en meng het geheel. Dit hoeft dus niet gebakken te worden.
  7. Maak bechamelsaus door 50 gram boter in een steel pannetje te verwarmen. Voeg hier als het gesmolten is 50 gram bloem aan toe en roer het goed. Laat het mengsel al roerende op een laag pitje circa 5 min. gaar worden. Voeg dan 600 ml groentebouillon toe en laat de saus circa 10 min. indikken. Roer even goed met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg de geraspte Italiaanse kaas toe en 125 ml. slagroom. Als de kaas gesmolten is kan het vuur uit.
  8. Bestrijk de ovenschaal met de saus en leg hierop een eerste laag lasagnevellen. Zorg dat deze elkaar overlappen. Bestrijk dit vervolgens met het tomaat/paprika mengsel (ROOD), een laagje saus en een laagje vellen. Bestrijk dit vervolgens met de verse kruiden en gourgettelinten (GROEN), een laagje saus en een laagje vellen. Bestrijk dit vervolgens met de pompoen (ORANJE), een laagje saus en een laagje vellen. Bestrijk dit vervolgens met de champignons (BRUIN), een laagje saus en een laagje vellen. Werk de lasagne af met een laatge saus, schijfjes tomaat, mozerella en de oude geraspte kaas. 
  9. Zet het geheel 30 minuten in de oven op 200 graden. Zet hem de laatste 5 a 10 min op de grill zodat het korstje lekker bruin wordt! Serveer met een beetje salade!

Tips:
  • Dit gerecht heeft best een lange bereidingstijd en je gebruikt veel pannen en producten. Het loont daarom om een (of meer) extra portie te maken. Dit vergt weinig extra tijd en zo heb je nog eens een verse gezonde maaltijd achter de hand. Ik heb zelf twee kleine schalen gevuld. 1 om direct te nuttigen en 1 om ongebakken en (na afkoeling) afgedekt in de vriezer te bewaren. Dit schuiven we dan weer een keer in de oven na een drukke werkdag! Wil je twee grote schalen maken? Verdubbel dan de bovenstaande hoeveelheid. 
  • Het lukt mij bijna nooit om alle ingrediënten precies op te krijgen met lasagne. Ik heb de restjes op een broodje gelegd, bedekt met kaas en even onder de grill gezet....een heerlijke lunch!
  • Natuurlijk kun je ook andere laagjes / groenten gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan spinazie met knoflook en groene pesto. Of gele gegrilde paprika (te koop bij Jumbo) met gele tomaat (soms verkrijgbaar op de -biologische- markt).
  • Dit is geen slank recept. Om het aantal calorieën te verminderen kun je in plaats van de bechamelsaus rode tomatensaus gebruiken (bijvoorbeeld een pakje sugo van AH eigen merk). Ook kun je de mozzarella achter wege laten.
  • Lees meer over de genezende krachten van salie: http://www.iocob.nl/fytotherapie/salvia-officinalis-salie.html
Kook je met mij mee? Eet smakelijk!

    woensdag 7 september 2011

    Pompoenentijd!


    Het is pompoenentijd! Vanaf half augustus zijn er volop pompoenen te koop langs de kant van de weg. Een echte seizoensgroente dus. Je moet een beetje geluk hebben en op boerenlandweggetjes en in kwekersgebieden tref je de meeste pompoenen. Maak eens een fietstocht over het platteland en zorg dat je een flinke fietstas bij je hebt, succes gegarandeerd. Mocht het niet lukken: biologische pompoenen zijn ook bij AH of de natuurwinkel te koop.

    Het leuke van deze pompoenen is dat deze bij particulieren vaak onbespoten voor minder dan een euro per kilo verkrijgbaar zijn! Daarnaast kun je ze nog wel een paar maanden bewaren, vooral bij een koele en droge opslagplaats zoals de schuur of de kelder. Tot slot zijn pompoenen ook nog eens lekker en gezond. De pompoen heeft vegetariërs veel te bieden. Er zit namelijk veel, en goed opneembaar ijzer in pompoenen. Goed opneembaar IJzer zit vooral in dierlijke producten. Het ijzer uit plantaardige producten wordt over het algemeen minder goed opgenomen. Het ijzer uit de pompoen vormt een positieve uitzondering. Ook bevat pompoen vitamine B2. Pompoen bevat ook vitamine C. Vitamine C is nodig om het ijzer goed te kunnen opnemen. Ook bevat pompoen veel caroteen. Caroteen, ofwel provitamine A, is een voorstadium van vitamine A. Vitamine A is vooral belangrijk voor de ogen.

    Dat was even een stukje theorie. Ik kook regelmatig met pompoen. Tijdens onze vakantie in Castricum hebben we een reuzenpompoen gekocht voor 3 euro. Deze hebben wij voor de verjaardag van mijn dochtertje in zijn geheel soldaat gemaakt. Van de ene helft heb ik pompoenpannenkoekjes gemaakt voor de kinderen (ik zal dit recept nog eens met jullie delen) en van de andere helft pompoensoep voor de volwassenen (idem). Twee van mijn meest gemaakte recepten met pompoen.
    Om volop van het pompoenseizoen te profiteren wilde ik er nog een aantal inslaan. Gelukkig kwam ik deze week nog een boer tegen die ze te koop had. Ik vroeg hem of hij terug had van 10 euro, waarop hij mij uit daagde voor 10 euro pompoenen te kopen. Ze waren maar een euro per stuk. Ik antwoordde dat wij van pompoenen hielden maar zo veel echt niet op konden. EET JE ZE OP?! vroeg hij verbaast? Ik heb hem een spoedcursus pompoen eten gegeven en hij leek enthousiast en ik bespeurde een lichte twinkeling in zijn ogen. Teruglopend naar mijn fiets vroeg ik me af of hij echt zo'n zin had gekregen in pompoenpannenkoekjes .... of besefte dat hij meer kon gaan vragen voor zijn hobby-pompoenen? Volgend jaar zal ik het antwoord van de prijskaartjes kunnen aflezen.

    Maar ik daag mijzelf graag uit. Even iets heel anders met pompoen! Morgenochtend maak ik een lasagna met verschillende groenten waaronder pompoen waarbij elk laagje zijn eigen kleur heeft. Zelf bedacht dus ik ben erg benieuwd naar het resultaat!!

    Start

    Ik start een blog.....en ik zal maar meteen opbiechten: ik vond bloggen altijd een beetje stom en onnodig. Totdat ik ontdekte dat ik wel eens recepten, weliswaar via google, van blogs haal en zodoende eigenlijk vaker blogs lees dan ik dacht. Ik was behoorlijk snel om. Het bracht mij op het idee om zelf een blog te starten. Zo kan ik mijn vegetarische experimenten maar ook succesrecepten met jullie delen. Kook met mij mee en laat weten wat jij van de recepten vindt. Zo kun ook jij anderen enthousiasmeren!

    Heb je zelf een fantastisch vegetarisch recept? Laat he me weten. Ik probeer het graag uit en publiceer het dan op dit blog. Zo wordt vegetarisch eten gemakkelijk en leuk!

    Kook je met mij mee?