zondag 7 oktober 2012

Gevulde courgette met een topper van een saus




Gevulde courgettes…op zich een gerecht dat veel mensen kennen en niet zeer bijzonder. Toch zeg ik het: probeer deze nou ook eens. Voordeel 1: de courgette die je er uit lepelt wordt gebruikt voor de vulling, er wordt dus niets weggegooid. Voordeel 2: ervaar hoe gemakkelijk deze fantastische warme dressing gemaakt kan worden en gebruik deze niet alleen bij dit gerecht maar ook over salades, stamppotten, etc. Echt een verrijking van iedere maaltijd!

Duur: 35 minuten
Ingrediënten:

·         125 gram verse zachte geitenkaas zonder korst;

·         3 kleine courgettes;

·         2 sjalotten;

·         1 teen knoflook

·         Verse of gedroogde tijm + oregano

·         Een paar eetlepels gekruide paneermeel

·         Een scheutje olijfolie;

·         Peper / zout.

Voor de saus:

·         4 tomaten;

·         2 sjalotten;

·         1 teen knoflook;

·         1 2 dl. Olijfolie van goede kwaliteit;

·         Enkele takjes verse bieslook;

·         4 eetlepels balsamicoazijn;

·         1 eetlepel kappertjes;

·         Peper;

·         Een theelepel honing;

·         Zout;

·         1 eetlepel mosterd-dillesaus.


Bereidingswijze:
1.       Snijd de courgettes in gelijke stukken van minimaal 5 centimeter hoog. Schep met een lepeltje het vruchtvlees uit tot je een diep kuiltje krijgt (pas op dat je wel een bodem over laat).
2.       Voor de vulling doe je de stukken vruchtvlees samen met de sjalotjes en de knoflook in de keukenmachine en meng het zeer fijn. Bak in een klein scheutje olijfolie dit mengsel glazig. Zet het vuur uit en laat het afkoelen (eventueel op een koud bord)
3.       Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
4.       Zet de uitgeholde stukken courgette in een ovenschaal die is ingevet met een scheutje olijfolie.
5.       Meng in een schaal de verse geitenkaas, de kruiden, peper en zout samen met de gebakken groenten. Meng alles tot een smeuïg mengsel.
6.       Schep het mengsel met behulp van 2 kleine lepeltjes in de courgettetonnetjes.
7.       Strooi er tot slot wat paneermeel over.
8.       Bak de courgettes 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Eventueel kun je de laatste minuten te grill gebruiken om het korstje knapperig te krijgen.
9.       Maak intussen de warme tomatenvinaigrette. Snij de tomaten in stukjes en verwijder de zaadlijsten.
10.   Snipper de sjalotten en pers de knoflook uit en bak deze glazig op een zacht vuur.
11.   Verwarm in een steelpannetje de 2 dl. olijfolie samen met de balsamicoazijn en wat peper en zout. Doe de tomaat en sjalot in de warme vinaigrette samen met de kappertjes. Laat het geheel even sudderen. De tomaten moeten niet kapot gekookt worden maar mogen wel zacht zijn.
12.   Zet het vuur uit en roer de bieslook, honing en de mosterd-dillesaus door de vinaigrette.
13.   Haal de courgettes uit de oven en serveer met de lauwwarme saus.
 
Tip: de dressing blijft zeker wel een week goed in de koelkast. Gebruik het bij verschillende maaltijden, over salades, tussen broodjes!
 
EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?