zaterdag 19 november 2011

Franse uiensoep

Ja ja ik weet het, uiensoep is zoooooo 1990. Maar nu de vergeten groenten weer in zijn kan de uiensoep er ook wel bij. Een uiensoepje maken is erg makkelijk en het is zooooo lekker! En dat is in deze drukke sinterklaastijden mooi meegenomen!

Duur: 45 min (inclusief kooktijd, het is eigenlijk 10 min. werk)
Ingredienten:
  • klont boter om in te bakken;
  • 600 gram uien in ringen (of nog makkelijker, gesnipperd in de keukenmachine);
  • 1 liter groentebouillon;
  • 1 laurierblad;
  • zout;
  • peper;
  • stokbrood;
  • eetlepel provinciaalse kruiden;
  • gruyere kaas of oude kaas.
Bereidingswijze:
  1. In de pan boter smelten en uien zachtjes bakken. 
  2. Na +/- 15 min. vuur iets hoger draaien, provinciaalse kruiden toevoegen en uien in nog al omscheppend goudbruin bakken. 
  3. Bouillon en laurier toevoegen en soep +/- 15 min. zachtjes koken. 
  4. Laurierblad verwijderen en soep op smaak brengen met zout en peper. 
  5. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Stokbrood lichtbruin roosteren. 
  6. Op iedere gevulde kom soep een broodje leggen en daar overheen 30 gram geraspte kaas strooien. Onder gril laten gratineren. 
Tips:
  • Ook lekker: op het einde 1 flesje bruin bier of 250 ml. witte wijn toevoegen aan de soep. 
  • Je kunt ook wat grof verkruimelde blauwe schimmelkaas over de soep strooien. 
  • Zonder kaas is dit een veganistisch recept.
  • Voeg eventueel knoflook toe.
  • Ik schreef het al eens eerder: maak eens zelf knoflookboter, echt zo gedaan en erg lekker. Meng boter met geperste knoflook, peper, zout, provinciaalse kruiden en eventuele verse kruiden zoals bieslook uit de tuin als deze voor handen zijn. Best een paar weken te bewaren in de koelkast. Wij eten dit op toast bij de salade en bij de soep.