donderdag 28 februari 2013

Romige risotto met paddenstoelen

Ik heb eigenlijk niet zo veel met risotto. Dat komt een beetje door het plakkerige karakter ervan. Om die reden ben ik ook niet gek op sushi. Als ik dat hardop zeg is de meest gehoorde reactie: HUUUUUHHH??? Dus: zeg het even dan hebben we dat gehad:-).
Omdat iedereen er altijd zo lovend over is heb ik toch een poging gedaan. Ik koos voor de smaken paddenstoelen, witte wijn en kaas. Daar ben ik gek op dus dat is lekker laagdrempelig, zo dacht ik. Bingo! Ik zal nog steeds niet wekelijks risotto eten maar dit was toch wel lekker voor keer keertje.

Daarnaast wordt wel eens gedacht dat risotto maken moeilijk is. Dat valt dus echt reuze mee. Gewoon een keer doen. Het recept komt uit het boek: Risotto Bellissimo van Valery Drouwet en heb ik ietsiepietsie aangepast.

Ingredienten
  • 1 liter groentenbouillon;
  • 2 bakjes kastagnechampignons of gemengde paddenstoelen;
  • 3 teentjes knoflook geperst;
  • 60 gram boter;
  • 2 gesnipperde sjalotjes;
  • olijfolie om in te bakken;
  • 300 risottorijst of arboriorijst;
  • 150 ml. droge witte wijn;
  • zout;
  • peper;
  • 50 gr. versgeraste parmazaanze kaas.
Bereidingswijze
  1. verhit de bouillon in een pan.
  2. bak de paddenstoelen en knoflook in de helft van de boter lekker bruin.
  3. fruit in aan andere (ruime) pan op laag vuur de sjalotjes en de knoflook ongeveer 3 min. bruin in de olijfolie.
  4. Schep er de rijst doorheen en bak al roerend tot de korrels doorschijnend zijn.
  5. Giet er de witte wijn bij en laat ongeveer 5 min. koken op middelhoog vuur.
  6. Voeg 300 ml. hete bouillon toe en bestrooi met zout en peper. Laat onder regelmatig roeren sudderen op matig vuur tot de bouillon bijna is opgenomen. Ga zo door met bouillon toevoegen, waarbij je regelmatig roert, tot de rijst bijtgaar is. Dit duurt ongeveer 17 tot 18 minuten. Schep er het paddenstoelenmengsel doorheen en laat het even meeverwarmen.
  7. neem de pan van het vuur. Schep er de in stukjes gesneden boter en de kaas doorheen tot alles goed gemengd is. Dien de risotto direct op.
Tips

  • Het toevoegen van het vocht moet geleidelijk gebeuren zodat de rijst het vocht langzaam kan opnemen. Het is doorbij belangrijk om zeer regelmatig te blijven roeren.
  • Restje over? Maak er de volgende dag risottoballetjes van!
  • Gebruik in plaats boter een goede olijfolie en in plaats van kaas edelgistvlokken als je dit gerecht liever geheel plantaardig.
 
KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!







zondag 24 februari 2013

Roti-restjes-tip: broodje roti



Mijn roti-recept is al sinds de plaating het meest populaire recept op mijn blog en ik heb de indruk dat dat ook nooit meer gaat veranderen. Daaromwil ik jullie de roti-restjes-tip niet onthouden. Men neme een pitabroodje (of een ander heerlijk broodje), warmt deze even op en snijdt deze open. Besmeer het broodje met sambal en vul het verder met de roti-restjes en wat gefrituurde uitjes (gewoon uit een zakje van de supermarkt) dit geeft het broodje een lekkere bite. Lekker vegan, lekker pittig en hoog (gezond) snackgehalte. Enjoy!