Al een aantal maanden geleden zag ik een recept van de griekse gigantes, ofwel reuzenbonen. Sinds ik het recept heb gezien bleef het bijbehorende plaatje op mijn netvlies staan. Echt waar, iedere dag was er wel een moment dat het plaatje aan mij voorbij flitste omdat het er zo verrukkelijk uit zag. Ik kon het niet uit mijn hoofd zetten, en dat was maar goed ook. Nu was het eindelijk zo ver, dé dag dat ik het langverwachte recept zou gaan maken. En het was zoals ik had gehoopt, een heerlijke bonenschotel met een medditeraanse smaak en super snel klaar. Echt een succes. Heel makkelijk voor als je eters krijgt want alles kun je van te voren klaar maken. En wat ziet het er feestelijk uit, vindt je niet?
Helaas heb ik de bonenschotel niet zo goed op de foto gekregen dus heb ik een foto van google gebruikt, maar deze is zeer representatief. Het is dus geen kunst dit plaatje na te maken :-).
Duur: 1,15 (inclusief 45 min. oventijd)
Ingrediënten (vor 4 personen):
- 500 gram gedroogde limabonen of twee blikken limabonen (of reuzenbonen genoemd);
- 2 laurierblaadjes;
- olijfolie;
- 1 blik tomatenblokjes;
- 1 eetlepel tomatenpuree;
- 2 kleine rode uien fijngesneden;
- 2 bleekselderijstengels (met blad) fijngesneden;
- 5 tenen knoflook, geperst;
- 4 el. gehakte bladpeterselie;
- 1 bouillonblokje;
- 1 aubergine;
- 1 kleine courgette;
- 1 paprika;
- 1 zakje slamix naar keuze;
- scheutje basalmico -azijn;
- peper;
- zout;
- evt. serveren met pitabroodjes (tomaat/ui van C1000), wat falafelballetjes en wat kwark gemengd met wat verse knoflook, peper, zout en eventueel wat vers gehakte munt. Alles bij elkaar maakt een zeer feestelijke tafel dat uitnodigt om te eten.
Bereidingswijze:
- Als je droge bonen gebruikt dan moet je die een nacht laten weken en vervolgens ongeveer 1,5 gaar koken met wat zout en de laurier. Ze moeten helemaal zacht zijn van binnen.
- Snijd de aubergine in plakken, bestrooi deze met zout en laat deze op wat keukenpapier 5 tot 10 minuten liggen. Spoel ze daarna af en dep ze goed droog met een keukendoek.
- Snijd de courgette in plakken en de paprika in repen.
- Meng een scheut bakolie met een paar druppels van de basalmico-azijn en wat peper en zout en besmeer de groenten hiermee een beide kanten.
- Laat de (gril)pan goed heet worden en grill de groenten. Ze moeten lekker zacht worden van binnen, dit kan best een tijd duren (afhankelijk van de pan en de pit). Proef desnoods een stukje.
- Laat de groenten daarna afkoelen op een snijplank.
- Terwijl de groenten bakken kun je vast beginnen aan de gigantes. Verwarm de oven vast voor op 180 graden (tenzij je de schotel later wilt eten dan kun je deze stap over slaan).
- Fruit de ui en knoflook aan in de pan en doe deze daarna in de ovenschaal. Voeg de tomatenblokjes, het bouillonblokje, de bleekselderij, tomatenpuree, de peterselie, wat peper, een scheutje olijfolie en de bonen toe. Roer de ingrediënten door elkaar.
- Doe de schotel in de oven. Deze mag 30 tot 45 pruttelen zodat de saus lekker in de bonen trekt.
- Doe de slamix in een kom en leg hierop de gegrilde groenten.
Tips:
- De saus moet een klein beetje indrogen zodat de bovenkant van de bonen wat hard worden maar er moet nog wel genoeg saus over blijven zodat het smeuïg blijft. Gaat het onverhoopt te hard? Voeg dan wat water toe.
- Werk de schotel indien wenselijk af met een laagje geraspte kaas.
- Je kunt ook wat tijm en oregano toevoegen aan de saus.
- Het label: koken op de camping heeft betrekking op de salade.
Gedroogde gigantes bonen een nacht laten weken en minstens een uur gekookt en nog zij de bonen niet gaar, wat doen we verkeerd
BeantwoordenVerwijderenHai,
BeantwoordenVerwijderenToevallig had ik dit een aantal weken geleden ook. Na wat googlen bleek dat de kooktijd langer is als de bonen oud zijn (en je weet uiteindelijk nooit hoe lang het al in de winkel ligt). Ik had er weinig vertrouwen in maar na nog eens 1.5 uur pruttelen waren de bonen toch echt zacht. Toch maar proberen?
Gr, Mariel.