zaterdag 17 september 2011

Kaasfondu met choco-gemberijs na

Mijn broertjelief woont sinds kort in Londen en kwam dit weekend over. Reden genoeg voor een etentje met zijn allen. Broertjelief houdt eigenlijk van vlees, maar kaasfondu....dat is altijd goed. Het is een gerecht dat wij vroeger vaak aten op een regenachtige zondagavond. Ik maak het wel eens als ik eters krijg en verbaasde me er over dat er mensen zijn die het niet kennen of die niet weten dat je het in 10 minuten zelf kunt maken. Het is een gezellig en gemakkelijk gerecht om met een grotere groep te eten. Bovendien ervaren ook vleeseters het gerecht vaak als lekker en gezellig!

Duur: 10 minuten
Ingredienten:
  • 100 gram bloem;
  • 100 gram boter;
  • 1 pak melk;
  • 1 fles droge witte wijn;
  • 2 pakjes geraspte oude kaas (of Gruyere of andere kaas naar keuze);
  • 1 ui;
  • 3 teentjes knoflook;
  • bouillonblokje.
Bereidingswijze:
  1. Voeg de boter aan een grote pan toe;
  2. Snipper de ui heel fijn en pers de knoflook. Fruit het geheel aan;
  3. Voeg de bloem toe en laat dit geheel 5 min. gaar worden onder voortdurend roeren op laag vuur;
  4. Voeg nu beetje bij beetje 300 cc melk toe en het bouillonblokje en vervolgens 300 cc wijn. Roer tot het goed bindt. Het bindingsproces is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Voeg nu wijn of melk naar wens toe totdat het yoghurtdikte bereikt.
  5. Voeg nu 1 zakje kaas toe (of andere kaas naar keuze). Proef en voeg kaas bij totdat de juiste kaassmaak is bereikt.
  6. Breng eventueel op smaak met zout en peper. 
Tips:
  • De verhoudingen lijken misschien wat vaag. De ervaring leert dat je toch echt het beste kunt werken door te proeven en te zien of de juiste dikte is bereikt. Dit is echt niet moeilijk. De aangegeven hoeveelheden bovenstaand zijn ruim genoeg. Het belangrijkste is dat je steeds op laag vuur blijft roeren zodat je aanbranden voorkomt. Blijf er dus bij. En goed is goed. Direct serveren of af laten koelen en op een laag pitje al roerende opwarmen als je gaat eten.
  • Voeg eventueel een snufje nootmuskaat toe.
  • Zonder alcohol? Vervang de wijn voor appelsap of gebruik gewoon alleen melk. 
  • Serveer met groenten en (stok)brood. Ik gebruikte: kort gestoomde champignons, broccoli, bloemkool, spruitjes en rauwe tomaatjes en paprika. Allemaal biologisch verkrijgbaar bij AH. 
  • Fondupan / fonduprikkers en een theelichtje zijn leuk maar zeker niet nodig. Je hoeft hier dus geen speciale pan voor aan te schaffen. 
  • Voeg eens een beetje blauwe kaas toe. 
Choco-gemberijs
Hoewel dit blog zich niet op desserts richt (het vinden van een vegetarisch dessert is namelijk niet zo ingewikkeld) kan ik jullie dit niet onthouden. Het bereiden van dit toetje duurt slechts 10 minuten en je kunt het lang van te voren maken zodat je op de dag zelf niet zo druk bent. Het viel zeer in de smaak bij alle eters. Vooral de subtiele smaak van gember maakt het verassend (maar weinig mensen konden de smaak thuis brengen :-) ). 

Ingredienten:
  •  1 liter vanilleijs;
  •  4 choco chip cookies;
  • 5 kletskoppen;
  • 4 bokkepootjes;
  • 1 potje gemberbolletjes op siroop;
  • 1 flesje chocosaus.
Bereidingswijze:
  1. Haal het ijs vast uit de vriezer;
  2. Breek alle koekjes in kleine stukjes (houd 2 kletskoppen achter voor de garnering)
  3. Snijd 3 gemberbolletjes zeer fijn.
  4. Meng nu alles met het ijs in een mooie schaal, voeg hieraan 4 eetlepels gembersiroop uit het potje toe;
  5. Schenk er choco-saus over en trek dit in mooie strepen. 
  6. Garneer het met kletskoppen, dek het af met huishoudfolie en zet het weer in de vriezer.

    Eet smakelijk! Kook je vegetarisch met mij mee?
     




Geen opmerkingen:

Een reactie posten