Zo af en toe ben ik compleet in mijn nopjes van iets wat
ik heb gemaakt. Een ware uitvinding noem ik deze ontdekkingen. Recepten die ik
vanaf dat moment vaker maak omdat ze zo makkelijk zijn of zo verassend lekker
zijn. Recepten die ik het liefst van de daken schreeuw: doen, doen, doen,
probeer, probeer, probeer!!!
Dit recept is er duidelijk weer zo één. Platbrood. Je
kunt ze eten bij Indiase curry’s, als bijgerecht bij een mezze, als heerlijk
ontbijt of lunch, als wrap, bij de BBQ (zelfs te bereiden OP de BBQ). Ik gebruik deze platbroden nu zelfs in plaats van
rotivellen (de smaak is anders maar deze broden zijn veel gemakkelijker te
maken en ook erg lekker).
Nog een enorm voordeel: het is spotgoedkoop om deze
broden te maken. Voor nog geen 50 cent maak je meerdere broden. De broden
bestaan namelijk voornamelijk uit bloem en dat is erg goedkoop.
En dan het laatste voordeel en dan stop ik echt: ze zijn
gemakkelijk op te piepen in de broodrooster zodat je steeds weer kunt genieten
van heerlijk vers brood.
Het recept is ook afkomstig uit het boek eigentijd
vegetarisch van Maria Elia.
Duur: 45
minuten (zonder wachttijd)
Ingrediënten voor ongeveer 8 broden:
- ¾ eetlepel gedroogde gist (gewoon in de supermarkt te koop);
- ½ eetlepel suiker;
- 2 ½ dl. lauw water;
- 400 gram bloem;
- 3 theelepels zeezout;
- 1 eetlepel olijfolie (bij voorkeur extra vergine) en extra om te bakken;
- 1 eetlepel kardemompoeder of 15 peulen in de vijzel gekneusd.
Bereidingswijze:
- Roer in een kommetje de gister, suiker en water door elkaar en zet deze 10 minuten op een warme plaats tot het mengsel ‘schuimt’ (op de verwarming is een prima plek, je kunt het kommetje ook afdekken met wat huishoudfolie om de temperatuur beter te behouden).
- Doe de bloem in een mengkom en voeg de kardemom en het zout toe. Roer de olie doro het gistmengsel en giet dit op de bloem.
- Meng het deeg met de handen of de keukenmachine. Zodra het een samenhangend mengsel is kun je het licht met bloem besoven en het 10 minuten kneden tot het glad en elastisch is. (of laat de keukenmachine op een lage stand draaien).
- Leg de deegbal in een met olie ingevette kom en zet hem afgedekt 1 ½ uur op een warme plaats tot hij in volume is verdubbeld.
- Maak er nu op een bebloemd werkvlak 8 ballen van en rol elke deegbal met een deegroller zo dun mogelijk uit tot een ronde lap.
- Verhit een grillpan, bestrijk elk stuk deeg met olijfolie en leg ze op de ingevette kant in de pan op halfhoog vuur. Bak ze 1 minuut tot ze goudbruin zijn en er op de bovenkant lichte blazen ontstaan. Draai het brood nog even om en bak ook de andere zijde.
Tips:
- Controleer de temperatuur van het water met je pink. Te heet water dood de gistcellen.
- Vervang de kardemom eens door verschillende specerijen bijvoorbeeld cilivlokken, uienzaad, (gerookte) paprikapoeder, komijn, masala.
- Je kunt de uitgerolde broden ongebakken een dag afgedekt een dag in de koelkast bewaren, bijvoorbeeld met eens stukje huishoudfolie er tussen.
- Gebakken kun je de broden net zo goed bewaren (2 dagen buiten de koelkast maar je kunt ze ook invriezen), bak ze dan even op in de oven of (nog makkelijker) in de broodrooster.
- Je haalt meer rendement uit de tijd die je hier in investeert als je meerdere broden bakt en deze bijvoorbeeld in de vriezer bewaart.
KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET
SMAKELIJK!
Hallo Mariel,
BeantwoordenVerwijderenHet recept klinkt fantastisch, ik wil dit graag maken. Wat is kardemom en waar kan ik dat halen?
Hoi Barbara,
BeantwoordenVerwijderenKardemom is een kruid en is tegenwoordig gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Echte peulen vind je in de toko. Succes!!
Mariel
Ziet er overheerlijk uit. Deze wil ik zeker eens proberen! Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenHoi Muriël, als je dit brood hebt gebakken, is het dan idd op te vouwen als roti of op te rollen als een wrap? Ik moet bij jouw recept denken aan naan, maar adt is natuurlijk steviger. Groet, Monique
BeantwoordenVerwijderenHai, Ja het brood is inderdaad flexibel en je kunt er dus gemakkelijk wat tussen vouwen. Naan is inderdaad een stuk dikker en steviger. Dit is echt het arabische brood (wat natuurlijk ook prima als wrap gebruikt kan worden)
BeantwoordenVerwijderenGr, Mariel.