Soms is het zo dat er een aantal gebeurtenissen achter elkaar
plaatsvinden waardoor je je bijna genoodzaakt voelt iets te doen. Ken je dat? Zo
ging het ook met dit gerecht, en met een positief resultaat...
Ik dacht net na over een lekker menu met verse groenten van
het seizoen en dacht aan asperges als basis. Hoewel je hier van alles mee kunt
doen in de vegetarische keuken (hartige taart, bladerdeegtaartjes, soep, etc.)
wilde ik eigenlijk een min of meer traditionele schotel maken, maar dan
natuurlijk zonder ham en net even met een leuke twist. Ik was er nog niet uit
todat......tadaaaa @babsinkleur twitterde een fansatische foto waar het water een ieder van in de mond loopt. Ik analyseerde de foto aandachtig om vervolgens een
poging te willen doen het na te maken. Het roze op de foto kon ik helaas niet
plaatsen maar gelukkig is dat in social-media-land makkelijk te achterhalen.
Dus @basinkleur vertelde mij al snel dat dit gekookte radijsjes waren. Waarop
ik dacht: gekookte radijsjes?? Kun je die koken??
Vers uit de tuin! |
Jullie zullen wel denken: duuuuh. Maar ik moet daarbij wel
even vertellen dat ik echt niet gek ben op radijsjes. Ik heb me er dus totaal
niet in verdiept en mijzelf misschien zelfs wel compleet afgesloten van
informatie over deze groenten. De aardeachtige smaak vind ik heerlijk maar de
scherpheid, die voortkomt uit de mosterdolie erin, vind ik verschrikkelijk. Om
ene lang verhaal kort te maken: radijsjes koken, daar stond ik wel voor open.
Ik hoopte dat de scherpheid hierdoor verdween (wat later inderdaad bleek). Nog
nadenkend over deze nieuwe ontdekking (en alles wat ik daarna ontdekte na op ‘radijsjes
koken’ te hebben gegoogeld) kwam mijn
moestuinbuurman met een bosje radijsjes aanzetten. Of ik ze wilde hebben.
Nou.....is dat even toevallig?
Of het resultaat inderdaad zo smaakt als de dat was
@babsinkleur at weet ik niet, maar lekker was het wel. Het gerecht mengt echt
alle groenten van nu waardoor het een enorm wow-wat-een-verwennerij-en-wat-vers-gehalte
heeft. Het koken hiervan is echt niet moeilijk maar vraagt wel om timing in het
laatste half uurtje voor serveren. Zorg ervoor dat je dan dus ook echt geen
andere afleiding hebt zodat je alle pannetjes kunt managen. (Ik had mijn twee
kinderen in de buurt en liet in alle hectiek een theedoek in de hens
vliegen...dus dit is echt een super serieuze tip) Eenmaal eens geprobeert zul
je zien dat het niet moeilijk is en kun je het ook eens serveren voor visite
die zullen denken in een sterrenrestaurant te zijn beland.
Duur: 1:00 uur
Ingredienten (voor
1 persoon, vermenigvuldig gewoon per extxra persoon):
-
5 witte asperges;
-
2 a 3 groene asperges;
-
halve hand verse tuinbonen;
-
halve hand verse doperwten;
-
bosje bieslook;
-
pakje hollandaise saus;
-
bloemen om te eten zoals lavendel, oostindische
kers of een courgettebloem ter garnering;
-
wat malse jonge blaadjes zoals veldsla,
spinazie, snijbiet, bietenblad ter garnering;
-
half handje verse peultjes;
-
ambachtelijke naturel chips zoals die van
Kettle, 3 chipjes;
-
3 kleine gekookte aardappeltjes met (gewassen)
schil;
-
wat olie;
-
1 el. gedroogde dragon;
-
2 a 3 tomaatjes;
-
zout;
-
een ei;
-
1 radijsje.
Bereidingswijze:
-
Verwarm de oven voor op 200 graden.
-
Snijd de aardappeltjes in stukjes met schil en
doe ze in een ovenschaal. Meng ze met een scheut olie, de dragon en een beetje
zout uit de molen.
-
Meng ook de tomaatjes in een ovenschaal met wat
olie en wat zout.
-
Zet de tomaat en de aardappel 40 minuten in de
oven. Keer de aardappels tussentijds even om. Controleer wel of deze tijd ook
voor jouw oven voldoende is. Het is de bedoeling dat de aardappeltjes er lekker
bruin en knapperig uit komen en dat de tomaat wat is gekarameliseerd.
-
Schil de asperges en leg deze in een grote
(asperge)pan onder water met een snufje zout.
-
Doe een laagje water in een stoompannetje en doe
hierin de tuinbonen, doperten, peultjes en de in stukjes gesneden radijs.
-
Zet de ei vast in een pannetje met water klaar,
evenals de saus.
-
Zorg dat de eetbare bloemen klaar liggen en dat
de bieslook in hele kleine ringetjes is gesneden.
-
Even een tussenstand: Je hebt nu 4 pannetjes op
het fornhuis staan. Er liggen op jouw aanrecht bloemen, gesneden bieslook en
verse blaadjes groenten klaar en de tomaat en de aardappel staat in de oven.
Tot zo ver alles onder controle. O ja en er staan borden klaar om zo direct op
te maken.
-
Een kwartier voordat de oven uit mag zet je de
asperges en de ei aan. Kook de ei naar wens en laat deze schrikken en afkoelen.
-
Zet 10 minuten van te voren (dus 5 minuten na de
eerste 2 pannejes) de stoompan met groenten op. Pel intussen vast het ei.
-
Zet vlak voor het afgieten van de asperges de
saus op en laat deze rustig warm worden.
-
Serveer op een bord de asperges. Roer de
bieslook door de saus en houd een klein beetje over ter garnering.
-
Doe de saus over de asperges, leg er een half ei
naast en laat de stoomgroenten uitlekken en leg deze er speels overheen. Maak
het af met de tomaatjes, wat chips rechtop in de saus en tot slot de bloemen en
de bieslook. WOW jouw kunstwerk is af!
-
Serveer met de aardappeljtes.
Tips:
-
Je hoeft niet precies de zelfde groenten als ik
te gebruiken. Ga gewoon eens naar de goed gesorteerde groentenboer of naar de
markt. Je vindt er allerlei verse groenten van het seizoen en je komt zo
vanzelf op een idee. De truck is van alles een beetje te gebruiken waardoor het
een feestelijk gerecht wordt.
-
De asperges kun je straks zelfs vervangen voor
bijvoorbeeld broccoli, wees creatief!
-
Bij gebrek aan verse tuinbonen of erwten gebruik
dan de diepvriesvariant. Als je de keuze hebt gebruik dan wit of groen kokende
tuinbonen ipv bruinkokenden. Die zijn veel minder uitgesproken en melig van
smaak. Vroeger dacht ik dat ik geen tuinbonen lusttte totdat ik deze variant
ontdekte. Vraag er eens naar bij de groentenboer!
-
Ik gebruikte kant en klaar hollandaise saus
omdat de span of control voor mij bereikt was maar mocht je het toch zelf
willen maken dan raad ik dit eenvoudige recept aan: http://www.kokenmetkarin.nl/hoofd/asperges.html
-
Asperges koken is niet zo moeilijk. Leg ze een
half uur van te voren in het water om het schillen te vergemakkelijken. Meer
over kooktijden en tips vindt je hier: http://www.kokenvanasperges.nl/
EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten